Sfârșitul stilului „tiki-taka”? Eliminarea lui Bayern ridică semne de întrebare cu privire la tactica aleasă de Guardiola

Sfârșitul stilului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor după un 4-0 pe terenul lui Bayern. Golurile madrilenilor au fost înscrise de Ramos (2) și Cristiano Ronaldo (2).

  • În presa internațională se vorbește despre sfârșitul stilului de joc „tiki-taka”

A murit sau nu tiki-taka? Aceasta este problema multor specialiști din fotbalul mondial în aceset moment. Stilul promovat de Pep Guardiola în 2008 la Barcelona a fost învins de organizarea tactică a lui Ancelotti. Nu este prima dată, iar din acest motiv unii specialiști sunt de părere că cei care adoptă jocul de posesie ar trebui să se gândească la o altă soluție.

Concret, Real Madrid a învins cu 5-0, la general, după 180 de minute în semifinalele Ligii Campionilor. Două goluri au venit în urma unor contraatacuri rapide, iar celelalte trei s-au concretizat în urma unor faze fixe. În tot acest timp, Guardiola și-a îndemnat elevii la pase repetate, fără sorți de izbândă în fața unei apărări supraaglomerate.


FOTO: EPA Jucătorii lui Real Madrid pot câștiga al 10-lea trofeu în cea mai importantă competiție intercluburi europeană

Pentru Real Madrid urmează să joace finala Ligii Campionilor după o pauză de 12 ani. O oportunitate să adauge în vitrina clubului al 10-lea trofeu de acest gen. Interesant este că în ultimul act al competiției, madrilenii vor da peste Chelsea sau Atletico Madrid, alte două formații care au mizat în primul rând organizarea defensivă. Ar fi pentru prima dată când Jose Mourinho s-ar putea întâlni cu formația pe care a pregătit-o în ultimii trei ani.

Sau ar fi încă un episod dintr-un derby madrilen. Pentru prima dată în istorie, în finala Ligii Campionilor s-ar putea întâlni două echipe din același oraș. La capitolul întâlniri directe, Real Madrid are două victorii, ambele în Cupa Spaniei (2-0, 3-0), un egal (2-2) și o victorie pentru Atletico (1-0).


Părerile ProSport

Totuși, rămâne întrebarea de la început. A murit sau nu tiki-taka? O echipă care practică jocul de pase și mizează pe posesia balonului mai poate pune probleme unei formații organizate în defensivă?

„Da, a murit!”

Un fan al Barcelonei simte cel mai bine că jocul din urmă cu cinci ani nu mai funcționează. Tiki-taka a venit în fotbalul mondial atunci când nu se mai aștepta nimeni. Unii spun că jocul de pase a mai fost văzut la „Portocala Mecanică” sau Ajaxul lui Johan Cruyff. Că susțineau sau nu echipa catalană, specialiștii se înclinau în fața lui Guardiola. Posesia de 70% sau cele peste 800 de pase reușite într-un meci atrăgeau atenția statisticienilor. Era ceva ce nu mai fusese văzut în fotbalul modern. Ușor-ușor, lumea s-a împărțit. Unii încă erau îndrăgostiți de joc, în timp ce alții îl catalogau drept plictisitor. Faptele concrete spun că tot mai mulți antrenori au găsit antidotul.

Pe scurt, tiki-taka este un joc care necesită fotbaliști cu o calitate tehnică ieșită din comun și o precizie a paselor aproape de perfecțiune. Inconvenientul acestui stil de joc este că nu mereu se găsesc soluții. La Barcelona, Guardiola se vedea nevoit să forțeze aceeași echipă tocmai din motivul că rezervele nu puteau îndeplini sarcinile pe care le aveau titularii. Ulterior, catalanii aveau mereu probleme pe finalul sezonului din cauza oboselii acumulate.

În momentul în care stilul de joc s-a dezvoltat, la începutul „erei Guardiola” la Barcelona, echipele nu erau pregătite pentru stilul ofensiv care, la pachet, vine cu un joc de pase istovitor pentru adversar. Astfel, multe formații rămâneau descoperite în fața unei ofensive care își propunea să intre cu mingea în poartă. Ancelotti, Simeone și Mourinho sunt trei antrenori care au reușit să găsească o soluție de contracarare. Împotriva unei echipe care are pe fază ofensivă șapte sau opt jucători, răspunzi cu opt sau nouă apărători.

Tocmai din acest motiv, au fost multe momente când Real Madrid a făcut faza defensivă împotriva lui Bayern cu aproape toată echipa, printre care și Ronaldo sau Bale. Supraaglomerarea jocului duce la multe pase greșite și la foarte puține spații. În plus, creează oportunități de contraatac pentru echipa organizată defensiv. Tocmai din acest motiv, rezultatele Barcelonei din Liga Campionilor, cu Atletico, 1-2 la general în 2014, cu Inter, 2-3 în 2009, și finala Cupei Spaniei pierdută în acest an cu Real Madrid, dar și eliminarea lui Bayern de marți seară nu sunt surprize, ci semnale că tot mai mulți antrenori au găsit antidotul perfect împotriva stilului numit „tiki-taka”. 

„N-a murit!”

Într-adevăr, Guardiola a părut că nu a avut un plan B pentru a surprinde Madridul lui Ancelotti, care a avut un singur scop: blocarea jocului de pase al catalanilor. Rezultatul nu lasă loc de dubiu, Bayern a fost dominată clar și a meritat să piardă atât de dur. Însă nu tiki-taka lui Guardiola, o filosofie pe care tehnicianul spaniol a îmbrățișat-o încă de când era junior la academia Barcei, este principala vinovată pentru eșecul surprinzător de dur al bavarezilor.

Până la urmă, bavarezii au câștigat titlul în Germania cu șapte etape înainte de final, sunt în finala Cupei Germaniei și au ajuns în careul de ași al Ligii Campionilor. Doar că impotența ofensivă transformată într-un șir nesfârșit de pase tinde să enerveze și să sublinieze și mai mult, măcar vizual, raportul de forțe din teren. Iar efectul vizual de chin rămâne întipărit pe retina microbistului mult timp după finalul partidei și tinde să maximizeze problemele pe care le are, cu adevărat, Bayern.

În primul rând, eșecul a venit ca urmare a așezării defectuoase în teren la fazele fixe ale madrilenilor. „Dubla” lui Ramos a venit după un corner și o lovitură liberă în care fundașul spaniol, unul dintre principalele pericole la astfel de faze, a fost nemarcat. Bilă neagră pentru Dante și Mandzukic, oamenii care ar fi trebuit să prevină un astfel de scenariu. Psihic, Bayern era căzută la 0-3 la general, având nevoie de patru goluri pentru a remonta handicapul, lucru imposibil în fața unei echipe cu un contraatac letal ca al Realului. Mai ales că jucătorii care puteau decide partida pentru bavarezi, Ribery și Robben, au fost total ieșiți din formă după ce Bayern a câștigat titlul, pe 25 martie, argument care poate justifica și scăderea remarcabilă de formă a lui Bayern în ultimele 10 partide, din care a câștigat doar patru, reușind alte două remize.



FOTO: EPA Ronaldo a reușit o „dublă” contra lui Bayern și a ajuns la borna „16” în acest sezon de Ligă, fiind cel mai bun marcator într-un singur an competițional în cupele europene

Reacția jurnaliștilor europeni

Michael Cox, colaborator al cotidianului „The Guardian” și proprietarul blogului de analiză tactică „zonalmarking.net”:

„Pe cât de vulnerabilă a părut Bayern la contraatacurile Realului, marea problemă a bavarezilor a fost defensiva groaznică la fazele fixe. Ambele goluri ale lui Sergio Ramos au venit în urma unor astfel de faze, într-un moment în care acesta nu era marcat de niciun adversar. Să spui că victoria Realului este triumful unui sistem de joc față de un altul este nedrept pentru madrileni. Mijlocul nu a inovat absolut nimic, iar Robben și Ribery au fost singurii jucători care au îndrăznit să își asume riscuri”.

Henry Winter, jurnalist „The Telegraph”:

„Bayern a avut posesia de 71%, dar Realul a marcat 100% din goluri. Tactica și succesul Realului vor pune la îndoială inteligența lui Guardiola. Defensiva lui Bayern a fost atât de slab așezată, atât de dezorganizată, încât Neuer a trebuit să opereze de multe ori ca libero. Marcajul a fost pur și simplu șocant. Cât lucrează Guardiola defensiv cu echipa sa?”


FOTO: EPA Guardiola a părut depășit de situație în fața lui Ancelotti, lucru ce s-a întâmplat în 2009, când a fost eliminat de Interul lui Jose Mourinho, 2-3, la general

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum:
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei. Să se apuce de scris poveşti”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei.…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu, schimbă legea. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu, schimbă legea. Anunțul făcut de…
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×